Azure Stack, molnet i ditt datacenter på riktigt

En av de absolut intressantaste nyheterna från Microsoft Ignite i år var Azure Pack 2.0 (min benämning) eller Azure Stack som dom kallar den. Det är i princip Azure teknologin fast i ditt egna data center. Tidigare så var Azure Pack lite av ett gränssnitt för att snygga till en klassisk IT-infrastruktur, men med Azure Stack så ser det ut som Microsoft erbjuder den riktiga Ibiza (preview) portalen och Azure teknologin därunder.

Det här pekar ännu mer på den trend som vi upplever att det riktiga molnet är här för att stanna och Microsoft verkar nu vilja få in sin molnteknik även hos kunder och därmed kunna köra hybridmoln eller bara privata moln med samma teknik som finns i deras globala variant.

Jag tycker det är oerhört spännande och ser fram emot den preview som ska komma senare i sommar. Releasedatum för färdig version ska ske samtidigt som Windows 2016 och System Center 2016.

Några av funktionerna i Azure Stack som utlovas är:

  • Scalable and flexible software-defined Network Controller and Storage Spaces Direct with automated sync and failover
  • Shielded VMs and Guarded Hosts for software-defined security
  • Secure segment organizations and workloads
  • Centrally controlled and monitored access and administration rights
  • Converged infrastructure solution
  • Simplified private/hosted clouds deployment

Brad Anderson, Corporate VP på Microsoft säger:

“This is literally us giving you all of Azure for you to run in your datacenters. What this brings you is you get that great IaaS and PaaS environment in your datacenters. You have incredible capability like a unified application model that gives you a one-click deployment experience for even the most complex, multi-tier applications and then you get that cloud-inspired infrastructure. We’re giving you the same software controller that we built for our network, the name is the same, network controller. We’re giving you our load balancing. We’re giving you all the storage innovation.”

Vi kommer såklart testa och utvärdera såfort vi får händerna på produkten och återkommer med hur det fungerar i praktiken, spännande tider!